Kommandon

När man tränar sin valp är det smart att använda vanligt förekommande kommandon. Då blir det även enkelt för andra att kommunicera med din hund. De flesta hundar kan lära sig över 100 kommandon.

Bra
Använd “bra” för att förmedla att den handling din hund utför är korrekt.

Frikommando
För att meddela din hund att träningen är över kan du lära den ett frikommando. Exempel på två vanliga kommandon är “Hopp och lek” och “Slut”.

Gå därifrån
Använd “gå därifrån” för att tala om för din hund att den ska lämna. Att säga därifrån istället för härifrån gör kommandot kompatibelt i fler sammanhang, till exempel när hunden tigger mat och när hunden är på väg någonstans den inte får.

Gå fint
Använd “gå fint” för att tala om för din hund att den ska gå nära dig på promenad.

Gå fot/fot
Använd “gå fot” eller “fot” för att tala om för din hund att den en kortare sträcka ska gå nära dig.

Gå och lägg dig
Använd “gå och lägg dig” för att tala om för din hund att den ska gå till sin hundbädd.

Hopp/hoppa
Använd “hopp” eller “hoppa” för att tala om för din hund att den ska hoppa upp på något, såsom en bänk eller in i bakluckan.

Hundens namn
Börja gärna med att lära valpen sitt namn. Det är i många lägen användbart att kunna påkalla valpens uppmärksamhet, exempelvis när ni tränar andra kommandon.

Här
Använd “här” för att tala om för din hund att den ska titta där du pekar. Den kanske har missat att en godisbit.

Kom hit
Använd “kom hit” för att tala om för din hund att den ska komma till dig.

Ligg
Använd “ligg” för att tala om för din hund att den ska ligga ner. Antingen från stående eller sittande position.

Loss
Använd “loss” för att tala om för din hund att den ska släppa något den har i munnen, exempelvis bollen som ni leker med eller en annan leksak som den har greppat tag i med munnen.

Nej/Aj aj
Använd “nej” eller “aj aj” för att förmedla att en handling din hund är på väg att utföra, eller utför, inte är tillåtet. Syftet är att hunden direkt ska avbryta handlingen.

Sitt
Använd “sitt” för att tala om för din hund att den ska sitta. Antingen från stående eller liggande position.

Stanna
Använd “stanna” eller “plats” för att tala om för din hund att den ska stanna på sin plats, oavsett vad som kan tänkas locka hunden. Instinktivt kommer den att vilja följa efter dig, sin flockledare, så detta kommando kräver en hel del träning. Kommandot kan även vara direkt livsavgörande i farliga situationer där du behöver få din hund att stanna på en plats, exempelvis om den är på väg att springa ut på en bilväg.

Stå
Använd “stå” för att tala om för din hund att den ska stå. Antingen från sittande eller liggande position.

Sök
Använd “sök” för att tala om för din hund att den ska leta efter något eller någon.

Tyst
Använd “tyst” för att tala om för din hund att vara tyst. Exempelvis om den skäller eller gnyr.

Varsågod
Använd “varsågod” för att tala om för din hund att den har tillåtelse att göra något. Exempelvis äta eller springa iväg.

Vänta
Använd “vänta” för att tala om för din hund att det snart kommer ett nytt kommando och att den exempelvis ska fortsätta sitta, inte får äta eller springa iväg riktigt än.